gustosro

luni, 6 decembrie 2010

Tipsuri despre linte

  • In functie de marime si culoare, se pot distinge 3 tipuri de linte: lintea cu bob mare si invelis verde deschis, lintea cu bob mic de culoare inchisa maro sau aproape neagra, si lintea cu bob mic, portocalie sau rosie.
  • Lintea poate fi pastrata mai multe luni (in timp, calitatile sale chiar se imbunatatesc). Cu o conditie: sa fie conservata in recipiente ermetic inchise pentru a nu fi atacata de gargarite. Astfel, cu timpul, coaja se inchide la culoare, mai ales daca este tinuta la lumina.
  • Lintea fierbe repede si este mai usor digerabila decat fasolea.
  • Pentru preparat, trebuie bine aleasa si spalata inainte de a fi pusa la fiert. Se indeparteaza boabele plutitoare. Se poate lasa la inmuiat peste noapte in apa in cantitate de 3 ori mai mare.
  • O cana de linte se umfla cat doua cani dupa fierbere. Timpul de fierbere difera in functie de soi. De regula, lintea neinmuiata in prealabil trebuie fiarta cca 30 de minute dupa primul clocot.
  • Nu mancati in fiecare zi preparate pe baza de linte pentru a nu solicita prea mult sistemul digestiv! Cel mai indicat este sa se consume cu alimente bogate in vitamina C, precum rosiile, ardeii, broccoli, astfel fierul se va absorbi mult mai usor.
  • Lintea verde fierbe de doua ori mai rapid decat celelalte varietati.
  • Datorita timpului de fierbere redus, este o excelenta alternativa la fasole in preparatele pasate, in supa, in asociatie cu orez, carne si legume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate